Webshop » Volièrevogels » Enkelvoudige zaden <15kg » Perilla wit 1kg

Perilla wit 1kg

112342/1 Perilla wit 1kg

€ 5,30

Beschikbaar

Aantal  



Perilla is, zeker bij de Europese kwekers, een veel voorkomend zaad op het vogelmenu. Het kan als extraatje gegeven worden, of onder het eivoer gemengd worden. Niet enkel kwekers van wildzang, maar ook kwekers van kanaries, tropen en zelfs parkietachtigen zijn de laatste jaren perilla meer en meer gaan gebruiken bij het verzorgen van hun vogels. Ook hier is de plotse belangstelling in dit zaad niet meteen te verklaren.
In de vogelliefhebberij kennen we 2 soorten perilla: de witte en de bruine perilla.

Ruwe voedingswaarde:

Koolhydraten : 2,2%
Vocht : 6%
Ruwe celstof : 15,1%
Ruw eiwit : 24,3%
Ruw vet : 43,3%

Uit de voedingswaarden kunnen we afleiden dat perilla tot de vetrijke zaadsoorten mag gerekend worden, net zoals negerzaad, kempzaad, raapzaad en gepelde haver. Het hoge vetgehalte is de voornaamste reden dat het door verschillende vogelsoorten graag opgenomen wordt. Vooral bij kwekers van wildzang is het momenteel zeer populair. Zij verstrekken het als "snoepzaad" naast een goede zaadmengeling. Op die manier is perilla een welgekomen afwisseling naast het dagelijks rantsoen en dit vooral in de rui- en kweekperiode.
Net om dezelfde reden zijn ook kanariekwekers dit zaad gaan toevoegen aan hun rantsoenen. We mogen echter niet vergeten dat in een goede zaadmengeling reeds meerdere vetrijke zaden aanwezig zijn. Daarom doet men er niet slecht aan om, vooral bij vogels die in kweekboxen gehuisvest zijn, te rantsoeneren. Op deze manier kan een éénzijdige voedselopname voorkomen worden. Perilla kan ook als smaakmaker door het eivoer gemengd worden om zo de opname te bevorderen.

Als besluit kunnen we stellen dat perilla zeker een zaad is dat aan onze vogels kan gegeven worden, mits we in het achterhoofd houden dat het een vetrijk zaad is en bijgevolg vervetting in de hand kan werken. Men dient om deze reden dus te rantsoeneren.

Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.