Producten » Vaesen siervogels » Kiemzaden

Kiemzaad mengelingen

Kiemzaad maken is helemaal niet moeilijk, enkel moet men er zich van bewust zijn dat dit op een hygiënische manier moet gebeuren. Wanneer men deze regel niet toepast, zal kiemzaad al snel een bron van schimmels worden.

Het is in de eerste plaats van cruciaal belang dat men kiemzaad koopt dat vers en schoon is en snel tot kiemen komt. Men neemt best zaden met ongeveer dezelfde kiemtijd.

Goed kiemzaad is een bron van vitamine C, B2, B5, B6 en D. Het bevat tevens magnesium, ijzer, koper, calcium en fosfor.

Werkwijze:

  1. Zet het zaad gedurende ten minste 8 uur in ruim water. Dit is om het zaad voldoende vocht te laten opnemen om te ontkiemen.
  2. Voeg een scheutje appelazijn toe. 20ml per liter water is voldoende. Door toevoeging van appelazijn verlaagd men de pH waarde waardoor schimmels en bacteriën zich minder snel, tot zelfs niet, kunnen ontwikkelen.
  3. Doe de zaden in een (grote) keukenzeef en spoel ze overvloedig af. Het zaad blijft gedurende het hele kiemproces in de zeef. !!!SPOEL REGELMATIG!!!
  4. Het kiemen gebeurt bij een temperatuur tussen de 20 en 22°C. Zet het zaad niet in de zon. Al snel zal men zien dat er witte puntjes op de zaden komen. Wanneer dit het geval is, is het zaad klaar voor gebruik. Laat het zaad nooit te ver kiemen want dan spreekt men niet meer van kiemzaad maar van groenvoer en dan gaat de voedingswaarde behoorlijk snel achteruit.
  5. Als het kiemproces voltooid is, spoelt men nog een laatste maal grondig uit. Nadat het meeste water is uitgelekt, wordt het zaad uitgespreid op een aantal lagen keukenrol gelegd.
  6. Dep zachtjes de bovenkant tot al het water is verdwenen. Indien nodig kan men het zaad op een nieuwe laag keukenrol leggen om verder te drogen.Wanneer het kiemzaad volledig is opgedroogd, is het klaar voor gebruik en kan het enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Invriezen is evengoed mogelijk zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. 
Goed spoelen is zeer belangrijk omdat tijdens het kiemproces alcohol gevormd wordt en we willen uiteraard niet dat onze vogels gaan "vliegen onder invloed". Ook dient men er op te letten dat de kiemen niet te lang zijn omdat dit een nitriet- of nitraat vergiftiging kan veroorzaken. Ruik ook regelmatig aan het zaad. Wanneer het zuur ruikt dien je het onmiddellijk weg te gooien.


    Loading...

    Heeft u een vraag?